CarolineClaeys.be

Search
Close this search box.

Wanneer workshops organiseren?

Wanneer organiseer je nu best die workshop? Iedereen die ooit al wel eens een workshop heeft georganiseerd, heeft er al mee geworsteld. Want er hangt wel veel van af uiteraard. Nu, elke keer ik die vraag krijg, beginnen de frons rimpeltjes vanzelf naar boven te komen. In deze video geef ik jou het antwoord op deze vraag én heb ik een vraag voor jou. 

Ik kan er niet bij zijn

De grootste nachtmerrie van iedereen die workshops geeft, is toch wel de inschrijfteller die op nul blijft staan. Ik ken ook niemand die vrolijk wordt van de feedback “Oh, jammer, dan kan ik er net niet bij zijn.”.

En ervaring leert dat heel vaak, zelfs wanneer je de feedback over betere momenten van die mensen in acht gaat nemen, de kans groot is dat ze de volgende keer niet inschrijven.

Nu, we weten dat daar heel veel elementen aan meespelen, maar toch, je wil het risico toch niet lopen om mensen mis te lopen?

Wanneer best organiseren?

Het antwoord op deze vraag is heel erg kort en krachtig. De keuze van het moment waarop jij jouw workshop het best organiseert, hangt af van één een vuistregel. Dat doe je namelijk het best op een ogenblik dat jij zin hebt om die workshop te geven. Nee, dat is wellicht niet het antwoord dat je had verwacht. De redenering is nochtans heel erg logisch.

Organiseer je workshops op een moment dat jij er vrolijk van wordt.

De redenering

De meeste ondernemers gaan eerst kijken naar het ogenblik waarop hun klanten zich kunnen vrijmaken. En dan wringen ze zich in alle soorten bochten om dat dan toch maar nog net in orde te krijgen.

De keuze van de moment hangt ook heel vaak samen met schrik. De schrik dat er anders helemaal niemand kan komen. En dat zorgt voor de verkeerde energie. Nu mag je drie keer raden wat er negen van de tien gaat gebeuren. Juist: geen inschrijvingen.

Check dan pas met je doelgroep

Kies dus eerst voor jezelf welke momenten voor jou passen. Daarna is het uiteraard heel nuttig om even te checken of jouw doelgroep ook aanwezig kan zijn. Als je bijvoorbeeld iets gaat organiseren voor voltijdse medewerkers, ja, dan is donderdagochtend 10.00u vast geen moment waarop je heel veel gegadigden gaat bij elkaar krijgen. 

Check dus even in jouw lijst van momenten die goed uitkomen, welke ook meteen handig zijn voor jouw doelgroep.

Maanden en weekdagen

Maakt dit dan helemaal geen verschil wanneer je jouw workshop gaat organiseren wat maanden en weekdagen betreft? Ja, natuurlijk wel. 

In mijn ervaring voor particulieren werken dinsdag en donderdag avond of zaterdagvoormiddag vaak het meest. 

Voor ondernemers lijkt dan weer de vrijdag de ideale moment om iets te volgen en zo mooi hun week te kunnen afsluiten. 

Qua maanden heb je de standaarden juli en augustus, ook de eerste helft van september en begin van januari. Dat zijn periodes waarin mensen toch wel vaak andere prioriteiten aan hun hoofd hebben. Net als de klassieke examen maand juni.

Conclusie

Vertrek vooral vanuit de lijst van opties die voor jou heel goed werken. Kwestie van die creatieve juices helemaal aan de slag te kunnen laten gaan.

Persoonlijk geef ik het liefst mijn workshops op vrijdag en volg ik ze heel graag op dinsdag. Op die manier heb ik nog tijd om in diezelfde week al mijn nieuwe kennis te gaan implementeren.

Hoe zit het bij jou? Wanneer volg jij eigenlijk het liefst een workshop of een training? Laat het zeker en vast hieronder even weten! Ik ben heel erg benieuwd wat jullie voorkeur is.

Wanneer workshops organiseren?a

Inhoudstafel

Krijg je graag toegang tot het extraatje dat bij dit artikel hoort?  Meld je dan nu aan voor de “Praktische Ondernemers Tips en Topics”.

Nuttig artikel? Deel het gerust met de hele wereld!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp