Heb je als kennisondernemer een business plan nodig?

Heb je als kennisondernemer eigenlijk wel een business plan nodig? Is het wel nuttig voor ervaren ondernemers? En moeten startende ondernemers zich daar wel mee bezig houden?

Heb jij er eigenlijk eentje? In welke vorm? 

Onaantrekkelijk idee

Heb je als kennisondernemer een business plan nodig?

Als je een klein beetje trekt op de doorsnee ondernemer, dan klinkt het idee om je neer te zetten en een ondernemingsplan te schrijven even aantrekkelijk in de oren als een afspraak bij de tandarts. Niet dus.

Daarom ben ik ook altijd een beetje nieuwsgierig naar de mensen die die vraag stellen.

Niet van de ondernemer zelf vaak

Heel vaak komt die vraag niet van de ondernemer zelf. Ze krijgen die vraag of suggestie van professionals die een zeer hoge waarde hechten aan een business plan, zoals banken en diensten die startende ondernemers ondersteunen, vaak vanuit de overheid.

Nu is de vraag als jij alles zelf kan bekostigen of het voor jou nog nuttig is om met een ondernemersplan aan de slag te gaan. En wat dan voor de ervaren ondernemers onder ons? En is een ondernemingsplan eigenlijk wel een goed begin voor een startende ondernemer?

Het antwoord

Gelukkig is er één antwoord op al deze vragen. En dat is ja. Elke ondernemer, ongeacht de fase waarin die zich bevindt, heeft een business plan nodig. Nee, ik geloof niet in jezelf pijnigen om helderheid te krijgen.

Vergeet dus de dikke boeken die banken en startersbegeleiders jou doen schrijven. Die dienen alleen maar om te doen aan risicomanagement aan hun kant. Die dienen niet om jou verder te helpen.

Functie en nut van een business plan

Nu laten we eens kijken naar de kern van de zaak. Een business plan heeft wel degelijk een functie. En die functie is helderheid scheppen in waar jij naartoe wil gaan met jouw business, wat jouw doelen zijn en hoe je denkt om dat te gaan omzetten naar euro’s.

De vorm, die bepaal je zelf. Het belangrijkste is dat het een tool is waar je zelf echt mee aan de slag gaat. En dat er het nodige instaat uiteraard. Gebruik het als een leidraad bij het nemen van beslissingen en keuzes, zodat jij jouw business beheert en niet andersom.

Heb jij vandaag je eigenlijk al een business plan? Deel gerust jouw vorm hier in de comments om andere mensen mee te gaan inspireren.

Heb je een business plan nodig als kennisovernemer?

Inhoudstafel

Krijg je graag toegang tot het extraatje dat bij dit artikel hoort?  Meld je dan nu aan voor de “Praktische Ondernemers Tips en Topics”.

Nuttig artikel? Deel het gerust met de hele wereld!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp