Een planning maken voor jouw business…. Is dat nuttig? Werkt dat eigenlijk wel? Kan dat wel zonder grote werkdruk en to do lijsten? Ik sprak met enkele ondernemers hoe zij met een planning werken in hun bedrijf.
Welke soort planning gebruik jij in jouw business? Stel die vraag aan tien ondernemers en je krijgt tien verschillende antwoorden. Zelf ben ik overgestapt naar een planning die werkt voor mij zonder eindeloze to do lijsten. Straks vertel ik je waarom. Maar eerst zie ik even te rade bij een aantal collega’s om te kijken hoe zij met planning omgaan in hun business.
Frustratie
Je kent ongetwijfeld de frustratie van een planning die elke dag gewoon tien dagen opschuift. Vanuit mijn ervaring als IT projectmanager was ik geleerd dat een detail planning een absolute must is. Alleen zorgde die bij mij persoonlijk elke keer voor zo’n gigantische werkdruk dat ik uiteindelijk gewoon stilviel. De gemaakte planning ging dan ook heel snel aan de kant.
Hoe gebruiken andere ondernemers het?
Na een opmerking van mijn Business Coach op één van mijn zoveelste ambitieuze planningen, ben ik de zaken op een andere manier gaan bekijken. Ik ging even ten rade bij een aantal collega ondernemers. Ik stelde hen de vraag of ze een planning maken en wat de grootste uitdagingen daarbij zijn.
Miranda Wedekind, Onderwijsbegeleiding digitale geletterheid voor het jonge kind: “Ik gebruik niet echt een planning. Ik gebruik eigenlijk alleen maar een planning voor mijn aanvragen voor workshops en dergelijke. En voor mijn bloggers gebruik ik wel een planning in Asana.”
Elisabeth Griffioen, de VideoVakVrouw: “Ik heb geen jaarplanning gemaakt vorig jaar, dat deed ik de jaren daarvoor wel en daar had ik heel veel plezier van. Maar toch had ik geen zin om het te doen aan begin van het jaar.”
Evelien Mertens, de voedingscoach: “Ik maak eigenlijk altijd op zondag avond een planning voor de hele week en ik heb daar een bord voor. Dat hangt in de keuken en doe ik eigenlijk voor mezelf, maar ook voor de kinderen, voor werk. Alles zet ik daar in. En dan kijk ik aan de, ja, dag start, kijk ik ’s morgens ‘Wat moet ik, wat mag ik vandaag.’ en zo. Dat werkt voor mij wel heel erg goed.”
Een planning is een tool, geen doel
Wat m’n Business Coach me deed inzien is dat een planning een middel is, niet een doel. Zoals voor elke tool is er enkel dat bestaansrecht wanneer het jou helpt om jouw doel beter en makkelijker te gaan bereiken. Werkt een detail planning niet voor jou, ga dan kijken hoe je daaraan kan sleutelen zodanig dat je er wel iets mee kan.
Miranda Wedekind, Onderwijsbegeleiding digitale geletterheid voor het jonge kind: “Ja, ik zou het heel fijn vinden om te weten hoe dat gaat dan zo’n planning maken. Want uhm ja, ik heb eigenlijk niet zo goed een idee hoe dat werkt. Ik zou het wel heel fijn vinden.”
Elisabeth Griffioen, de VideoVakVrouw: “ Het lijkt me een heerlijk gevoel om snel en gemakkelijk een planning te kunnen maken, want het is fijn om een planning te hebben, maar het maken is nooit leuk.”
Evelien Mertens, de voedingscoach: “Dat geeft mij heel veel rust en ik vergeet het ook nog wel eens en dan loopt mijn week gewoon heel anders.”
Laat het werken voor jou
Zorg voor een planning die werkt voor jou. De vorm maakt helemaal niet uit. Kijk wel dat je sowieso een vorm van planning maakt. Zolang je niet weet waar je eigenlijk mee zou bezig mogen zijn, ga je jouw doel ook niet halen. Bovendien ga je er dan ook heel makkelijk heel veel tijd verliezen. Iets wat we meestal niet op overschot hebben als ondernemer.
Hoe werkt het voor jou? Wat voor soort planning maak jij?
Heb jij vragen over hoe je een planning kan maken? Stel ze gerust in de Business Clarity Community. Let op: je zou zomaar een antwoord kunnen krijgen…